Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
IT

-Sideordnede-
Ubuntu 14.04.1
Java Blues
Kryptering
CPU sikkerhed
Om denne site

Ubuntu LTS 14.04.1

 
Hvad er godt og hvad er mindre godt?

 
Vær opmærksom på

Ubuntu labtop

At jeg her især fokuserer på ting, der i større eller mindre grad har irriteret mig. Det betyder, at denne tekst kan fremtræde overvejende negativ, fordi jeg ikke vil udpensle de gode ting (som dog er de fleste).

Dette er derfor ikke nogen anmeldelse af systemet; men lidt brok over noget, der kunne være gjort bedre.

Installationen

En Ubuntu installation går efterhånden så let, at den sædvanlige jamren fra mange sider over, at Linux er svært - og at det kun er for nørder, den holder bare ikke!

Prisen for dette er dog, at man som bruger stort set ikke får nogle valg under installationen; man må pænt tage imod, hvad Cononical har fundet på. Det kan man så så (hvis man alligevel er bare lidt nørdet) lave om på.

Brugerfladen

Det forekommer mig, at stabiliteten af det grafiske system (Unity) er blevet bedre end på forrige version (12.04). Den tidligere version gav af og til fejlmeddelelser. Disse fejl havde dog tilsyneladende ikke nogen konsekvenser, som jeg bemærkede; men det efterlader unægteligt et dårligt indtryk. Jeg har ikke set noget tilsvarende på 14.04.

I modsætning til tidligere kan man nu vælge at lade de enkelte programmers menuer fremkomme i det enkelte programs eget vindue i stedet for helt oppe i toppen af skærmen. Det savnede jeg meget i det gamle system, så det anser jeg for en stor forbedring.

Installere programmer

At installere programpakker fra "Software Center" i de tilbudte versioner kræver stort set blot et museklik. Det bliver lidt sværere, hvis man gerne vil have en nyere version, end den Canonical tilbyder - herom senere.

Nogle af de programmer, jeg har måttet efterinstallere er:

  1. GIMP (billedbehandling)
  2. Unison (replikering af filsystemer - brugt som en slags backup)
  3. Bluefish (HTML editor)
  4. Emacs (editor og ellers lidt af hvert)
  5. Guvcview (tillader brugen af indbygget web-cam)
  6. Gcolor2 (hug en farve fra skærmen til brug i f.eks. billedbehandling)
  7. Open Clipart (just det - cliparts uden copyright)
  8. CUPS pdf printer (driver der tillader enkelt at printe til PDF fil)

Og så er der lige et hængeparti med den indbyggede kortlæser.


1 - GIMP

Gimp logo

I modsætning til tidligere, så bliver GIMP ikke installeret automatisk i denne version; men programmet er dog med i "Software Center", så det er enkelt at få det. Som fotograf er det et program, jeg absolut ikke vil undvære.

Det ser også ud til, at den meget kedelige "save as" fejl, der var i tidligere version, er afhjulpet. Det betyder, at man kan gemme billeder med "Save as" eller "Export as" uden at GIMP crasher. Jeg har en formodning om, at den tidligere fejl lå i Unity og ikke i GIMP selv - jeg ved det dog ikke.2 - Unison

Unison

Et program der på en nem måde gør det muligt at synkronisere to filsystemer. Jeg bruger det nærmest som back up program, selv om det egentlig ikke er et "ægte" sådant. Ulempen kan være, at bliver en fil utilsigtet slettet, og det forbliver uopdaget, så vil denne sletning også brede sig til sikkerhedskopien ved næste kørsel. Det jeg dog normalt ikke haft problemer med. Bl.a. fordi jeg altid har to back up diske, som jeg så veksler imellem.3 - Bluefish

Bluefish

En HTML editor - der vist nok også kan bruges til mange andre sprog. Programmet Quanta, som jeg tidligere brugte, vedligeholdes ikke mere, og desuden er de (X)HTML konstruktioner, dette program understøttede, jo ved at gå af mode.

Efter en kort tilvænning er jeg godt tilfreds med Bluefish. En HTML editor, som ikke ødelægger layoutet på den skrevne kode. Dette i modsætning til nogle af afskyelige WYSIWYG editorer, der tidligere fandtes.

Nå - programmer af denne art er vel ikke så udbredte i disse Facebook tider!4 - Emacs

Emacs

Alle editorers moder! Den kan til alt held stadig fås - softwareverdenens schweitzerkniv. Den ville jeg meget nødig undvære. Den kunne der skrives tykke bøger om. Det vil jeg undlade her - blot konstatere, at den ligner sig selv.5 - Guvcview

Guvcview

Sikke et navn! Men det er et lille program, som det var nødvendigt at efterinstallere for at få det indbyggede web-cam til at virke. Forhåbentlig kun når jeg selv vil - men man ved jo aldrig i disse overvågnings "1984" tider6 - Gcolor2

En "nice to have" ting til at sample en farve fra skærmen, så den kan bruges i billebehandling f.eks. Giver også mulighd for at finjustere en farve som (r,g,b) både i decimal og hex.


7 - Open Clipart

Open Clipart

Tonsvis af småtegninger, der ikke er belagt med copyright e.l. Så de kan frit benyttes.

Der dog en dråbe malurt i bægeret. De er organiseret ikke efter emne eller tema; men efter ophavsmandens (damens) navn. Det gør det meget besværligt at finde en tegning, der illustrerer et bestemt emne, stemning eller situation. Især når det tages i betragtning, at der er 13.396 tegninger fordelt i 1.048 direktorier!

Indtil videre har jeg som en slags løsning gjort det, at jeg har lavet en liste (en tekstfil) med alle filnavne. Filnavnene indeholder nemlig både et led med forfatternavn og et led med emne. Man kan jo så søge efter et emne med grep, emacs eller hvad man nu finder bekvemmest. Måske ikke ideelt; men på kort sigt trods alt en måde at finde nålen i høstakken på.

   Brug af disse cliparts i PDF filer

I forbindelse med udarbejdelsen af et LibreOffice document som skulle bruges til en folder i en forening, jeg er medlem af, ville jeg indsætte nogle af disse cliparts i dette dokument. Da filen herefter skulle sendes til folk, der skulle trykke den, så skulle den eksporteres til PDF format, da man ikke kan regne med, at modtageren kan læse ODT eller DOCX formater, så layout og skrifttyper tolkes korrekt - det viser erfaringen.

Det viste sig, at størstedelen af teksten blev konverteret til grafik, det vil sige teksten bliver omdannet til et billede af tekst og man mister dermed evnen til at kunne søge i teksten, ligesom diverse aliasing artifakter kan opstå og gøre kvaliteten i udskriften for dårlig.

Det viser sig, at det var de omtalte cliparts, der var årsagen. Det er PNG filer, hvor man har udnyttet dette formats evne til at have transparente lag; det vil sige figurerne kan være helt eller delvist gennemskinnelige. Fordelen er, at en sådan figur kan anbringes på en hvilken som helst baggrund uden at der opstår et hvidt rektangel omkring figuren. Men da PDF ikke understøtter denne egenskab (i det mindste ikke de PDF versioner, jeg har til rådighed), så skal billedernes gennemskinnelighed fjernes.

Nu viser det sig, at det er muligt at redigere billeder med eksterne programmer direkte i LibreOffice. Man kan således åbne billedet i f.eks. GIMP og så fjerne, hvad der i GIMP terminologi kalder billedets alfa layer som styrer gennemsigtigheden. Så billedet ganske vist en hvid baggrund; men skal det bruges på en i forvejen hvid baggrund, så ses det ikke. Derved undgår man, at store dele af teksten bliver til et rasterbillede ved PDF konverteringen.


8 - CUPS (Common Unix Printing System)

CUPS

På mit tidligere system var en CUPS PDF printerdriver installeret som standard. Det var den så ikke længere, hvorfor jeg selv måtte gøre det. På denne måde kan man "udskrive" dokumenter f.eks. et Firefox web skærmbillede direkte til en PDF fil uden at bruge papir (som jeg kun sjældent benytter). Det er ofte enklere end at gemme web siden som HTML med billeder og det hele. Især hvis filen efterfølgende skal sendes til tredie part. Eller hvis siden blot skal gemmes til eget brug, f.eks. et kontoudtog fra netbank.Hængeparti

Kortlæser:

Den indbyggede kortlæser til SD kort virker ikke. Det har indtil videre ikke været mig muligt at finde en driver til den. Så jeg kører med en ekstern USB kortlæser. Den har desuden den fordel, at den kan læse også ældre kort typer som f.eks. Compact Flash. Da jeg stadig har mit Nikon D300 kamera (som bruger CF kort), så ville jeg måske alligevel være nødt til at bruge en ekstern læser.

Oktober 2014.

'De Lyse Sider' senest opdateret: Tue Sep 18 10:48:13 2018