Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Rejseliv

-Sideordnede-
2014 - Gran Canaria
Lejligheden
Arehucas
Botanisk Have
Teror
Tapas og udsigt
Cruz de Tejeda
Palmedalen
Ørkenen
Puerto de Mogan
Aloe Vera
Las Palmas
Huleboerne
Arguineguín

Gran Canaria - januar 2014

 

Et par ord om øerne, deres historie og befolkning


Gran Canaria

De Canariske Øers historie (i spansk sammenhæng) kan siges at starte, da Kong Enrique 3. af Castilien først i 1400 tallet sender riddere af sted for at underlægge sig disse øer, der var blevet en mulig port til østen efter at maurernes besættelse af store dele af den Iberiske halvø havde gjort adgangen gennem Middelhavet umulig for det kristne Spanien.

Først lykkedes det uden de helt store sværdslag for franskmanden Juan de Bethencourt at erobre Lanzarote i 1402 og dernæst i 1404 Fuerteventura, hvor han dog mødte betydelig modstand.

På Grand Canaria derimod er modstanden fra canarii'erne så voldsom, at man i første omgang må opgive. Men efter forstærkning fra Spanien lykkedes det dog, men først efter 5 år.

Holdningen hos datiden erobrere var jo den, at de var de civiliserede, og at man gjorde det rette ved med bål og brand at "retlede" de uciviliserede "vilde". Som følge heraf blev de canarii'er, der ikke lod sig omvende, dræbt eller valgte selv at springe i døden fra klipperne. For de få, der lød sig døbe, var takken et liv i slaveri.

Der menes ikke at leve efterkommere af den oprindelige befolkning på øerne i dag.

Geografisk hører øerne snarere til i Afrika (der er blot ca. 250km til kysten i det sydlige Marokko) end til Spanien. Det siges at beboerne ikke bryder sig om at blive kaldt for spaniere - de er Canariier. Kalder man dem spaniere, ville det måske svare til at kalde bornholmere for "reservesvenskere"!

Canarisk flag

Januar 2014

'De Lyse Sider' senest opdateret: Wed Nov 15 11:21:51 2023