Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
IT

-Sideordnede-
Om Ubuntu 22.04
Om Ubuntu 20.04
Kryptering
CPU sikkerhed
Om denne site

Erfaringer med installation af Ubuntu 22.04.


 
Ubuntu 2204

Indledende bemærkninger

Denne opgradering fra Ubuntu 20.04 til 22.04 gav anledning til lidt flere bump på vejen, end jeg havde håbet på. Med en enkelt undtagelse (Bluefish pkt. 10) lod de sig dog løse.

1 - Forberedelse:

Før opgradering til ny generation skal nuværende opdaters helt til dagens standard. Det kan ske med

  • sudo apt-get update (hent oplysning om evt. opdateringer)
  • sudo apt-get upgrade (foretag den egentlige opgradering)

2 - Under opdateringen - MIME konfiguration:

På forespørgsel om at benytte en ændret version af MIME konfigurations filen, valgte jeg at bruge den af systemfolkene anbefalede. Dette ud fra et håb om, at disse ved, hvad de gør; og desuden er jeg sikker på, at jeg ikke selv har modificeret filen - i det mindste ikke det, jeg ved af.

3 dmesg:

Skal nu startes med 'sudo dmesg' for at få adgang til buffer med opstarts log.

4 Lys i tastatur:

Det virkede først ikke, og der er ingen steder i konfigurations programmet, hvor man kan indstille dette. Det viser sig så, at man skal benytte [Ctrl] [Space] for at justede lyset; d.v.s. toggle det gennem de tre muligheder.

5 Libre Office:

Libre Office 7

Her var der en del 'knas' med at få systemet til at anerkende, at version 7 var installeret og at det er denne version, der skal starte ved klik på Libre Office ikonen i startpanelet. Det startede stadig version 6; ligesom det også kun var programmerne i version 6, der dukkede op ved tryk på windows tasten og indtastning af "LibreOffice". Ubuntu Software Center anerkendte, at v.7 var installeret. Hvis jeg med Synaptic fjernede v.6, så ville launchpad stadig forsøge at starte v.6, hvilket naturligvis fejlede. Derfor måtte følgende metode benyttes:

  • Fjern LibreOffice ikonen fra startpanelet.
  • Åbn Nautilus file manageren med "nautilus /usr/share/applications/"
  • Den vil så vise en liste af programmer, der kan 'søsættes' i systemet.
  • Vælg derefter filen 'libreofficestartcenter.desktop'.
  • Copy/Paste denne fil til desktoppen.
  • Højreklik på ikonen og vælg "Allow Launching".
  • Start Libreoffice ved at venstreklikke på ikonen.
  • En kopi af ikonen vil dukke op i startlisten.
  • Højreklik på denne og vælg "Add to Favorites".

6 Firefox:

Firefox logo

Først nægtede Firefox at starte! Først da den blev startet fra en kommandolinje kom den op. Det betyder så også, at det bliver synligt, hvilke problemer programmet har ved opstart. Der er et par moduler, som ikke kan loades; men så vidt jeg kan se, er det ikke noget, der skaber problemer for mig. Hvorfor Firefox ville starte fra en konsol, men først ikke fra startpanelet, fandt jeg aldrig ud af. Efterfølgende virkede den tilsyneladende normal.

Firefox update: Efter at Frirefox er konverteret til en såkaldt 'snap' pakke, er opdatering af browseren ændret. Tidligere kom opdateringen sammen med andre ikke-snap pakker i 'Software Update' programmet. Det gør det ikke mere. Nu kommer der en for de fleste (i det midste for mig) uforståelig meddelelse øverst på skærmen
"Pending Update of Firefox snap"
"Close the app to avoid disruptions (N days left)"
Ikke just brugervenligt eller intuitivt. Indtil der findes en bedre løsning, må vi klare os med disse kommandoer fra et terminalvindue:

  1. sudo killall firefox (luk alle firefox vinduer)
  2. sudo snap refresh (download and install latest firefox)

7 KDE Connect:

KDE Connect logo

Virker tilsyneladende bedre end på det på det gamle system. KDE Connect gør det enkelt at overføre filer fra Android mobil til Linux PC.

8 Thunderbird Mail:

Thunderbird logo

Nedenstående fænomen kan skyldes, at jeg efter opdateringen eksperimenterede med NVIDEA indstillingerne. Det har således ikke nødvendigvis noget med opdateringen at gøre. I øverste venstre hjørne af alle vinduer i mail programmet vises en svag, tynd rød og grøn tekst "GL FPS / BLIT - VSYNC". Ingen de andre programmer, jeg bruger, viser dette. Denne tekst kan fjernes ved at åbne NVIDIA konfigurationsprogrammet og vælge 'OpenGL Settings' og unchecke 'Enable Graphics API Visual Indicator'. Efter genstart af Thunderbird bør teksten om VSYNC være forsvundet.

Thunderbird V-SYNC on Thunderbird V-SYNC off

Først med API Visual Indicator = ON, dernæst med samme OFF.

9 Skjult cursor:

Efter opstart og log-in plejede cursoren (den skrå opadvendte pil) at dukke op tæt på nederste højre hjørne af skærmen. Det gør den ikke mere. Det vil sige, det gør den måske, men den er usynlig. For at få cursoren gjort synlig skal man bevæge den ind over startpanelet (launchpad) i venstre side af skærmen, så kan cursoren ses normalt herefter over hele skærmen. Hvis man 'dapper' på den berøringsføsomme skærm, bliver cursoren på ny usynlig, indtil den igen bevæges over i starpanelet.

PS.:Senere opdagede jeg, at på en ældre maskine (også opdateret til 22.04) virker cursoren som ventet d.v.s. den er synlig hele tiden. Den ældre maskine har ikke berøringsfølsom skærm og benytter en lidt ældre NVIDIA processor (GeForce GT 740M) og ikke GeForce MX 330 som i den nye. Videodriveren er den samme 470.141.03 på begge. Det grafiske system på begge er X11.

10 Bluefish:

Bluefish logo

Under redigering af HTML filer burde det være muligt efter at have gemt filen at se den i en webbrowser (i mit tilfælde Firefox). Dette burde ske, når man klikker på "Preview in Browser" knappen på menulinjen (globussen).

The 'View in browser button'

Det har tidligere virket, men ikke efter opdateringen. Ingen af de mange eksperimenter, jeg har prøvet f.eks. at åbne "Edit Preferences" og vælge "External commands" og så redigere i linjen med label=Firefox. Ligegyldigt, hvad man sætter ind her, laver Bluefish det om til "firefox '%f' &", og det virker ikke. Jeg kan starte Firefox med eksakt samme kommando fra en terminal. Som forventet kan Firefox selvfølgelig ikke finde en fil, der hedder '%f', men Firefox åbner som ventet. Det mest frustrerende er, at det HAR virket før opdateringen. Firefox er nu installeret som en 'snap' pakke, kikker jeg på systemvariablen $PATH, så er der en korrekt sti til Firefox (eller rettere firefox). Bruger man kommandoen 'which firefox', så er den der også. Så nu er der åbenbart kun den mulighed altid at have et browservindue åbent i baggrunden for at kunne klikke på den HTML fil, der er i arbejde. Hver gang man vil se resultatet af ændringer, må man så klikke på (gælder Firefox) for at genindlæse HTML filen. En klumpe-dumpe metode; men den eneste løsning, jeg kan finde.

11 FTP:

Jeg bruger FTP (File Transfer Protocol) meget bl.a. for at holde disse sider opdaterede. Med Ubuntu 20.04 kunne ftp klienten startes med kommandoen ftp fra en terminal. For at køre passive mode (det normale nu til dags) kunne man starte ftp klienten med pftp. Da passive mode nu er default, skal ftp klienten blot startes med ftp. Derfor måtte jeg rette et par steder i mine scripts for at tage højde for dette.

August 2022

'De Lyse Sider' senest opdateret: Sun Sep 22 14:19:13 2024