Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Pulterkammeret

-Sideordnede-
Talknusere
Modeltog
Goertz kamera
Kodak Retina I
Taunus 17M
Gl. lommeure
En krigsmedalje
Gl. Nivellérinstrument

Et GOERTZ 6x9 klapkamera

 
Fra da hobbyfoto var mere usædvanligt end i dag

Goerz

Et gammelt klapkamera der så vidt jeg ved har tilhørt min morfar. Jeg ved ikke meget om det; faktisk ved jeg kun, hvad man umiddelbart kan se på det. Formatet er antagelig 120 rullefilm, d.v.s. 6 x 9 cm negativ format.

Objektivet er mærket "Periskop F=12.5 cm" og er tydeligvis ikke antirefleks behandlet.

Bemærk den lille mørkerøde libelle ved siden af søgersystemet. Søgeren kan i øvrigt drejes 90 grader, så billeder kan tages i landskabsformat. Udvalget af lukkertider er ikke stort - fra 1/25 til 1/100 + B og T. Største blændeåbning er 11, mindste 45. Eftersom datidens film næppe var særlig hurtige, så var det nok en solskinssyssel at tage billeder dengang. Hvor gammelt kameaet er, ved jeg ikke.

Min morfar havde også nogle klaprammer. Små trærammer med glas foran og en bagside beklædt med grøn filt på den side, der vendte frem mod glasset. Med en fjederlås kunne denne bagside åbnes, så fotopapir og negativ kunne anbringes i rammen, som jeg formoder har været brugt til fremstilling af kontaktkopier. Forstørrelser krævede jo mere udstyr og har antageligt ligget udenfor min morfars økonomiske formåen.

'De Lyse Sider' senest opdateret: Sun Jun 2 14:47:00 2024