Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Pulterkammeret

-Sideordnede-
Talknusere
Modeltog
Goertz kamera
Kodak Retina I
Taunus 17M
Gl. lommeure
En krigsmedalje
Gl. Nivellérinstrument

Et Kodak Retina I kamera

 
Fra Tysk kameraindustris velmagtsdage

Kodak Retina I


Dette kamera blev af min far brugt i 50'erne. Det er nu i min besiddelse, men jeg bruger det dog ikke. Kameraet stammer fra en tid, hvor Tysk finmekanik stadig gjorde sig gældende, d.v.s. før plastic og andre "underlødige" materialer tog over.

Apparatet er ikke forsynet med hverken typebetegnelse eller serienummer, men baseret på denne web-side, så er det et type 'I' produceret i 1949, da det blot har et Schneider-Kreuznach Xenar f:3,5 50mm objektiv. Den røde trekant ved ringen omkring frontlinsen angiver, at objektivet var af den 'fine' coatede type. Der fandes også ikke refleksbehandlede versioner. De senere modeller i samme serie (op til 1954) siges at have et f:2,8 objektiv.


Kameraet var aldeles manuelt, der var hverken lys- eller afstandsmåler. Der var ikke engang et hurtigtoptræk til at føre filmen frem og spænde lukkeren. Filmen måtte bevæges frem til næste billede med en drejeknap, og herefter måtte lukkeren spændes med den lille arm ved siden af blitz kontakten.

På disse tidlige Retina kameraer er bælgen synlig i modsætning til den 1b model, jeg selv senere fik. Her var bælgen indkapslet i et metalhylster.

Disse 35mm klapmodeller var ganske kompakte i sammenklappet tilstand. De var en stor succes og i forskellige varianter produceret i årene 1934 til første halvdel af 60'erne. Det seneste modeller var dog ikke klapmodeller.

Apparatet her blev bl.a. brugt under en rejse til Paris. En rejse mine forældre foretog i familiens gamle før-krigs bil ned gennem et til dels stadig krigsmærket Europa. Jeg tror, det må have været i sommeren 1954. Jeg tror sådan set, at apparatet blev anskaffet primært til denne tur.


Brugsanvisningen hvorfra et par sider er vist her, vedrører dog en lidt senere Retina model, nemlig typen '1a' fra 1951. Som det ses, har denne hurtigoptræk med koblet spænding af lukkeren. Det ses ved, at lukkeroptræksarmen på fronten mangler.

Lysmåler

Oprindeligt benyttede min far en primitiv indretning, der nærmest var udformet som en lille kikkert, man satte for det ene øje. Den er dog gået tabt i tidens løb. Den var ca. 60mm lang og havde vel en diameter på 25mm. Indeni var en talrække lagt over en gråkile. Idéen var så, at finde det netop synlige tal, og så baseret på det og filmens følsomhed at udregne tid og blænde med en slags regnestok anbragt udvendigt omkring instrumentet. En ret subjektiv og givetvis ikke særlig nøjagtig målemetode.

Senere kom så den her afbillede lysmåler i brug. Det er en selen måler, som ikke krævede batteri, idet selve målecellen afgav en spænding, når lyset ramte den. Som det ses, fulgte der oven i købet en difuser skive med til måling af indfaldende lys. Jo - den var avanceret!

'De Lyse Sider' senest opdateret: Sun Jun 2 14:47:00 2024