Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Fotografi

-Sideordnede-
Kontrastrige motiver
Histogrammet - Farver
Histogrammet S/H
DSLR teknik forældet?
Ikke et menneske!
Digitalisering af gl. billeder (1)
Digitalisering af gl. billeder (2)
Skidt på sensor
Fotogrej
Verden er i farver
RAW eller JPEG?
Aliasing - Moire
Fotos: Er det dine?

Digitalisering af gl. billeder (1)

Negativer eller lysbilleder

 

Opgaven

For ikke så længe siden stod jeg med ganske mange gamle 35mm negativer (arvegods), som jeg gerne ville have digitaliseret. Det var spørgsmålet, hvordan dette bedst lod sig gøre.

Scanning

Jeg har tidligere digitaliseret mange af mine egne negativer samt en del dias, og hertil brugte jeg min Epson flatbed scanner. Den er udstyret med en lyskilde i låget og kan sammen med en filmholder benyttes til scanning af film og dias i en snæver vending.

Men det er ikke nogen ideel løsning, da scannerens opløsning ikke rigtig rækker til så små billeder (24 x 35 mm). Desuden var der det problem ved de omtalte gamle film, at de i godt 50 år havde været opbevaret sammenrullet i små filmdåser. Det betød, at disse film havde en så stærk tendens til at rulle sig sammen, at en holder som den viste simpelthen ikke kunne holde negativerne flade nok til at de kunne blive i skarphedsplanet.

Mine egne gamle negativer havde ikke dette problem, da de altid har været opbevaret 'fladt' i negativalbum.

Filmscanner

En filmscanner ville være den 'rigtige' løsning, men dels er sådan en jo ikke gratis - der er jo kun et endeligt antal billeder at afskrive den over, dels skal det være en scanner til hvilken der findes Linux drivere. Det udelukker f.eks. Nikons scannere.

Så jeg var tvunget til at finde en alternativ løsning.


Affotografering

Derved opstod tanken om at affotografere billederne med en digitalkamera i stedet for. Desuden har jeg siden jeg scannede mine egne billeder anskaffet et par løse flash. En løs flash giver muligheder, jeg ikke havde tidligere.

Opstillingen

Æske med filmholder

Den uhyre avancerede centrale del udgøres af en papæske med en udskæring i hver ende. I den ene ende sidder filmholderen, i den anden anbringes flashen, så den kan belyse filmen bagfra.

Indendigt i den ende, hvor filmen anbringes, er der tapet en opalplade (mælkehvidt glas) fast. Den gør dels lyset mere diffust, dels dæmper det et blændetrin eller to.

Selve filmholderen består af en klar glasplade på ca. 65 x 70 mm samt en metalmaske med en 24 x 36 mm udskæring i. Det hele holdt sammen af et par elastikker. Denne negativholder støttes af et par udskårne papstykker, der er limet på æsken, og negativholder holdes så på plads af et elastikbændel som også sidder på papæsken.

Alle delene til denne filmholder - på nær elastikkerne - har jeg fra et 6x6 forstørrelses apparat, som jeg dog ikke bruger mere. Men disse stumper kom jo så til stor nytte på denne måde.

Kamera/objektiv

Kameraet er et DSLR (Nikon D300) forsynet med et 105 mm makro objektiv. Det giver en større afstand til motivet (her negativet) end et objektiv med en kortere brændvidde ville gøre. Objektivet kan gå op til en afbildningsmålestok på 1:1, men da sensoren i kameraet er en DX sensor (ca. 16 x 24 mm), så er en afbildningsmålestok på 1:0,67 tilstrækkeligt, hvis da ikke billedet skal beskæres i optagelsen.

Den ret lange brændvidde giver dog kun en ganske lille dybdeskarphed. Det gør for så vidt ingenting, da motivet her jo er fladt; men det betyder på den anden side, at afstandsindstillingen skal foretages omhyggeligt, og at man ikke skal skubbe til opstillingen, når først det passer. Derfor anbringer jeg i praksis noget tungt ovenpå papæsken, så man ikke så let får skubbet til den under billedskift.

Flash/spejl

I den anden ende af æsken - som er foret med et hvidt stykke A-4 papir - er flashen anbragt udfor udskæringen her. Den eksterne flash, jeg benytter, kan styres trådløst fra kameraets indbyggede flash. Derved undgås et kabel, men til gengæld er der i opstillingen indført et spejl, idet styringen af den eksterne flash sker ved, at kameraets flash 'blinker' til den. Den eksterne flash har så en fotosensor, som skal kunne 'se' blinkene fra kameraets flash.

Hjælpelys

Når jeg benyttede en æske som filmholder og ikke bare en plade, så var det for at undgå at lyset fra flashen skulle komme på afveje. Ulempen er så, at et fast hjælpelys er påkrævet bl.a. for at kunne checke skarphed. Her benyttede jeg blot en af de små diodelygter, der kan købes mange steder. Som cykellygte anbefales de ikke, men til dette formål er de udemærkede.

Indstillinger

Alle indstilinger (afstand, tid, blænde, ISO og styrke på flash) foretages manuelt, da automatikken ikke kan klare den noget specielle foto situation.

Eksponeringstiden er ikke kritisk, da det jo er flashen, der bestemmer den, den skal blot være længere end lukkerens hurtigste sync-tid. Så vidt jeg husker, kørte jeg med omkring 1/125 sek.

Eksperimenter viste, at blænden skulle være i området 11 - 22 afhængigt af negativets tæthed.

Flashen (en Nikon SB600) blev sat på laveste power 1/128 af fuld kraft.

ISO = 200 med "ISO Auto" slået fra.

Kameraet blev desuden sat til laveste opløsning (men det afhænger naturligvis af, hvad man vil bruge billederne til - jeg skulle bare kunne se dem på en skærm), og billederne blev taget i sort/hvid. Selv med denne "low-end" indstilling rummer billederne detaljer nok til, at man kan se filmens korn (og nullermænd)! Det var mere end jeg havde ventet, og langt mere end jeg kunne opnå med scanner metoden.

'De Lyse Sider' senest opdateret: Mon Jan 11 15:14:16 2021