Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Fotografi

-Sideordnede-
Kontrastrige motiver
Histogrammet - Farver
Histogrammet S/H
DSLR teknik forældet?
Ikke et menneske!
Digitalisering af gl. billeder (1)
Digitalisering af gl. billeder (2)
Skidt på sensor
Fotogrej
Verden er i farver
RAW eller JPEG?
Aliasing - Moire
Fotos: Er det dine?

Skidt på billedsensoren


Undertiden også af den genstridige slags

DSLR kameraer har mange fortrin, men også en stor ulempe. Der kan komme støv eller andet møg på billedsensorens overflade. Ja, det er i virkeligheden på overfladen af det anti-aliasingfilter, der sidder foran den egentlige sensor.

Støvproblemet opstår før eller siden vær vis på det! Jeg havde brugt kameraet i ganske lang tid, da jeg kom i en situation, hvor jeg skulle tage en serie billeder med en ganske lille blændeåbning. Og så dukkede denne væmmelige klat op!

1:1 gengivelse bl. 22

 
En nærmere undersøgelse af fænomenet viste, at den faktisk havde været der i adskillige måneder, idet den kunne genfindes på ældre billeder:

Tidligere billede, men klatten var der (ses i 1:1 udsnit)

 
Som det ses, er klatten på det gamle billede større, men mere uskarp og utydelig, idet billedet er taget med en større blænde. Billedet med den skarpe klat er et prøveskud taget ca. 10 cm fra et stykke hvidt papir med bl. 22 og flash på lavt blus. Afstand stillet manuelt til uendeligt.

Denne klat lod sig ikke puste væk, ej heller kunne den indbyggede ultralyds rensning få bugt med den, den var åbenbart 'klistret' til sensoren. Dermed var en berøringsløs rensning ikke længere en mulighed.

Der findes et produkt ved navn "Sensor Swap" fra firmaet Photographic Solutions netop til dette formål. Samme firma leverer også en rensevæske til brug sammen med disse swaps. Når jeg søgte efter netop dette produkt, så var det fordi jeg på nettet har set det omtalt af folk som f.eks. Thom Hogan, der absolut virker troværdige og som selv har benyttet denne rensemetode. Det er således ikke fordi jeg får procenter! Produkter er uforskammet dyrt, men det er en ny sensor i kameraet jo også! Den eneste Danske forhandler jeg kunne (feb. '09) finde var "Sensorrens" som drives af foto engros firmaet Hother.

Sensor Swap - tændstikkerne giver en ide om størrelsen

 
Og inden nogen går i gang, skal man gøre sig klart, at ansvaret er ens eget! Visse leverandører - f.eks. Nikon - advarer mod enhver berøring af sensoren, så man er altså på Herrens mark, hvis noget går galt!

Man skal også være opmærksom på, at der findes to typer rensevæsker fra 'Photografic Solutions' en kaldet "Eclipse" og en kaldet "E2". Hvis kameraet har en tin-oxyd belægning på anti-aliasing filtret, skal man bruge "Eclipse E2" - og kun det. Ifølge firmaets oplysninger kan "Eclipse" bruges på Nikons D200, hvorimod D300 kræver "Eclipse E2".

Det viste sig, blot en enkelt afrensning var nok. Jeg havde egentlig ventet, at klatten ville være mere genstridig end som så - men det var den altså ikke.

'De Lyse Sider' senest opdateret: Sun Dec 11 12:39:42 2022