Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Skydive i 70'erne

-Sideordnede-
Begyndelsen
Uddannelsen
Skærmene
Flyvemaskinerne
Tiden i KFK
Og i HFK
Radiospring i Værløse
Rinkaby
Fokker Boogie 1979
VM Frankrig 1979
Fokker Boogie 1980
Efterskrift

Høvelte Faldskærmsklub

 Skydive i 70'erne

HFK og Sundbylille

Efter nogle år i city flyttede jeg så ca. 25 km nordpå, hvor den daværende Høvelte Faldskærmsklub var et naturligt valg. Klubben kalder sig i dag for NFK (Nordsjællands Faldkærms Klub).

Navnet "Høvelte"

Det gamle navn kom vist af, at det oprindeligt var nogle folk fra Høvelte kaserne, som startede klubben. Udover at vi dengang lånte gymnastiksalen på kasernen til træningsaftenerne, så have klubben dog ikke noget med militæret at gøre.


Pladsen

Klubben rådede (det gør man stadig) over en springplads ved Sundbylille, d.v.s. ret tæt på Københavns området. I det mindste sammenlignet med KFK's plads på Lolland. Pladsen i Sundbylille har desuden bevaret sit enkle præg, den er ikke som på Maribo flyveplads blevet plastret til med asfalt og gjort til centrum for erhvervsmæssig flyvning. Mig bekendt foregår det stadig på en hængekøjeformet græsbane.

Flyet

I 70'erne var det den lokale farmer - på hvis jord pladsen lå - der ejede flyveren, en sennepsgul Cessna 172. Desuden bestyrede han (og det var ikke uvæsentligt!) et Albani depot.

Springgraven

Springgraven (thi en sådan havde man også her) var dog af sand. Det lyder måske meget rart, men det betød et større slid på materiellet, da sandet kunne have en tilbøjelighed til at sætte sig i skærme og sliplåse m.v. Det kunne man se ved, at skærme pakket på Sundbylille efter åbningen ofte efterlod sig en gullig støvsky på den blå sommerhimmel!

Om vinteren kunne en springrav af sand være ganske lumsk, idet den undertiden frøs hård som knoldet beton. Jeg kan huske i det mindste et tilfælde, hvor det kostede en springer et brækket ben. Den stakkels mand havde ikke tænkt over frosten, og folks råben og afværgende vinken tolkede han måske som en hyldest og ikke som den advarsel, det egentlig var.

Svensk invastion

I en periode havde vi et samarbejde med Skånes Faldskärmsklubb, og det var ikke dårligt med krebsegilde efter hopperiet! I det hele taget havde vi mange sjove og hyggelige stunder her.

Og det har de nuværende medlemmer vel sagtens også...

Om Frode

Herren (desværre lettere uskarp) med den store sweater i forgrunden hed så vidt jeg husker Frode. Om ham må man sige, at han er en af de ivrigste springere, jeg - og antagelig de fleste andre springere - nogensinde har mødt.

Han var vel skrot- eller produkthandler, som det vel hedder, og knoklede løs om vinteren for så til gengæld at holde fri om sommeren. Denne frihed blev så benyttet til at springe faldskærm i. Og det gjorde han sandelig!

Ved bogstavelig talt at køre landet tyndt fra Gedser til Skagen, så lykkedes det ham (hvilket var meget usædvanligt dengang) at få sit 'C' på bare en enkelt sæson! Han var en type, som tilsyneladende intet - simpelthen intet - kunne bring ud af fatning.


'De Lyse Sider' senest opdateret: Mon Jan 11 15:14:16 2021