Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
Skydive i 70'erne

-Sideordnede-
Begyndelsen
Uddannelsen
Skærmene
Flyvemaskinerne
Tiden i KFK
Og i HFK
Radiospring i Værløse
Rinkaby
Fokker Boogie 1979
VM Frankrig 1979
Fokker Boogie 1980
Efterskrift

Fokker Boogie maj 1980 i Finland

 Skydive i 70'erne + 1980

Boogie med både Pilatus Turbo Porter og Fokker F-27


Endnu en god tur, dog med noget dårligere vejr end året før - som det fremgår af artiklen i "Springeren" fra sep. 1980:Vi var Mori, Tom, Bjarne, Palle, Kurt, Mads, Brusgaard, Verner, Lasse, Torben, Ellis ankom, 2xLone, Carin, ungerne og undertegnede.

Turen derop gik fint. Nogle fløj og var ikke mange timer undervejs. Vi andre var med tog og skib, og det var en skøn tur. Naturen i de svenske skærgårde var herlig, og ombord på båden var der masser af liv og fest. Der var barer, diskotek og sauna, og vi benyttede alt, men fik trods alt et par timers søvn. Carin med sit sædvanlige "held" vågnede tidligt om morgenen og troede, at det var blevet regnvejr, men det var såmænd bare en fuld finne, der var blevet tissetrængende, hvor hun lå og sov. Nå, vi nåede Helsinki fredag morgen kl. 9, og finnerne kom og hentede os i en bus.

Vi ankom til alletiders vejr, og så snart vi nåede Malmi Airport, blev der linet op til hotte spring. Der stod en Pilatus (7 mand) og en Pilatus Porter (l0 mand) og ventede. førstnævnte er iøvrigt billigt til salg. På med bikinierne - og endnu et par af Brusgaards bukser blev modificeret til shorts.

Nogle af danskerne og nogle af belgierne, vi også havde fulgtes med, startede med at lave et meget lækkert 7 mands dyk, og de lavede 5 figurer. Det var jo en fin start, men desværre viste det sig, at der var en frygtelig turbulens og høj vind, så springeriet blev indstillet et par timer. vi blev indlogeret i deres dejlige klubhus i ventetiden. I øvrigt skal jeg lige fortælle, at der bliver sprunget hver aften hele året rundt på Malmi.

Nogle af danskerne og nogle af belgierne, vi også havde fulgtes med, startede med at lave et meget lækkert 7 mands dyk, og de lavede 5 figurer. Det var jo en fin start, men desværre viste det sig, at der var en frygtelig turbulens og høj vind, så springeriet blev indstillet et par timer. vi blev indlogeret i deres dejlige klubhus i ventetiden. I øvrigt skal jeg lige fortælle, at der bliver sprunget hver aften hele året rundt på Malmi.

De første par dage var det Pilatus-boogie og senere skulle Fokkeren komme, men der var allerede dukket mange folk op den første dag. Som trænere var der Bent Laursen fra Norge og en amerikansk fyr, Mike Truffer, og de er begge gode og dygtige organisatorer, viste det sig.

Senere på dagen blev vejret heldigvis bedre, og der blev sprunget vildt til solen gik ned. Danskerne lavede et meget lækkert 8 mands dyk, hvor de nåede 4 formationer. Alle nåede denne første dag et par gode spring. Om aftenen var der bålfest, og vi fik set en masse film, bl.a. den fra sidste års Fokkerboogie lavet af Jorma Öster.

Næste morgen var vejret alle tiders. Sol og blue sky - SKYDIVE!!

Der blev startet op med en 16 mands diamond. 5 danskere var med, og Mads lukkede som 16. mand - i sit spring nr. 1200 - formationen. Bjarne var også med og var ikke til at skyde igennem bagefter. Det var et meget flot spring. Endvidere blev der sprunget 8 og l0 mands, og danskerne fik en masse gode spring, bl.a. et 8 mands, hvor de lavede næsten 5 formationer. Palle fik filmet under hele boogiet, så der bliver en masse gode billeder at se.

Finnerne havde iøvrigt skaffet video til lejligheden, og det fik man meget glæde af.

Desværre blev vejret dårligere op ad dagen, og der kom skyer. Så gik man istedet igang med speedstars og canopy-RW. Danskerne lavede en 4 mands stack, hvor Bjarne også var med. Han fik rigtigt prøvet det hele. Det dårlige vejr varede ærgerligt nok ved under hele Pilatus-boogiet, så det blev ikke til meget mere springeri, men alle nåede trods alt ca. l0 spring fra Pilatusen.

Dagen oprandt, og Fokkeren ankom. Der var en masse nordmænd og nogle svenskere med, så der var efterhånden ca. l00 springere. Vi var iøvrigt i mellemtiden flyttet over i en stor hangar, hvor vi alle skulle bo, og det var her alt skete. Der blev dirtdivet, pakket, sovet spist og festet i en redelighed, og det er meget festligt.

De første dage var vejrguderne desværre alt andet end med os, der var faktisk alt slags vejr fra sne til storm og regn. Finnerne var helt fantastiske til at få det hele til at køre alligevel. Det var et meget godt arrangement. De lavede sightseeing, viste film og lavede fest og sjov hele tiden. Vi kunne til hver en tid låne biler, hvis vi ville køre ture osv.

Heldigvis fandt man ud af, at der onsdag nat var opklaring pá vej, så alle fandt tidligt deres soveposer og var klar til skønt vejr tidlig torsdag morgen og var klare til spring. Der blev hurtigt linet op, og der nåede at gå nogle lift inden vejret igen blev dårligt. Alle danskerne var med på nogle gode hold, og de fik nogle lækre spring.

Vejret fortsatte desværre resten af boogiet med at være halvdårligt, men man nåede alligevel at sætte 11 lift mellem skyerne. Det er ikke så slemt, når man tænker på sidste års 16 lift, hvor vejret var helt vidunderligt. Danskerne var med på de fleste lift, og de fik nogle gode spring.

Der blev sprunget 20 mands med nasten 2 figurer, og en masse 12 og 16 mands sekvens, som gik godt også. 20 mands springet var med 5 fra hver nation og var fantastisk godt at se på, og en masse andet godt var der også. Bl.a et Mystery Dive, hvor man ikke kender figuren i forvejen, men først pa vej op i maskinen får udleveret et stykke papir, hvorpå der står, kun hvad man selv skal lave. Også dette spring var vellykket.

Alt i alt var alle tilfredse med de spring, de havde nået og lært en masse.

Desværre lykkedes det Lone at brække benet, så hun måtte humpe rundt og bare se på resten af tiden.

Carin og jeg var taget derop for at kigge på. Vi havde i forvejen sørget for, at der var skaffet kikkerter. vi fik en masse ud af boogiet og hørt og set en masse nyt.

En fordel ved et boogie i forhold til en konkurrence er, at man som observatør kan følge med i alt, hvad der sker, fra planlægningen af springet til de-briefingen. Det får man virkelig meget ud af, men det er tit svært at nå ved konkurrencer.

Der er jo en stor udvikling indenfor RW. og man hører mange gode ting, som man kan få glæde af siden. Som afslutning nogle eksempler på de spring, der blev lavet i år og håber på bedre vejr til næste års Fokkerboogie, selv om der trods alt blev lavet en del "hotte dives" i år.

Nogle af de mange lækre spring, der blev lavet, og hvor danskerne var med:

Marianne

Senere samme år - omkring juni måned tror jeg - blev der i Vandel afholdt et stævne med den dengang nyanskaffede DeHavilland Dove. Det var en kreds af folk, der havde investeret i en sådan. Jeg ved ikke, hvor længe dette fly blev holdt i gang med faldskærmsflyvning; eller om den også blev brugt til andet. Den var jo allerede på det tidspunkt et ældre fly.

Selv opnåede jeg kun et enkelt spring fra denne maskine, et spring der uheldigvis endte med endnu et brækket ben! Ja, det var faktisk det ben, der også tidligere havde holdt for i Frankrig.

For at gøre en lang historie kort, så førte det til, at jeg pålagde mig selv en karantæne på et par år. Da faldskærmsudstyr var (og vel stadig er) under hastig udvikling, så var det med at få det solgt, mens det endnu var penge værd. Et eller andet sted vidste jeg vel nok, at det antageligt var slut med springeriet for mit vedkommende - og sådan gik det da også.

I nogle år i firserne svævefløj jeg så - nærmest for at komme over 'abstinenserne'- men det er en helt anden historie.


Billedet af springeren i frit fald er taget af Jorma Öster.

'De Lyse Sider' senest opdateret: Mon Jan 11 15:14:16 2021